Artikel BN de Stem
Artikel 19 januari 2011
http://pzc.bndestem-pzc.com/wellness/index.php/artikel/voor-bruin-dat-langer-blijft/
Het is niet voor niets dat we spreken van een gezond kleurtje. Als we bruin zijn, voelen we ons fijner. Tijd voor de zonnebank, ter voorbereiding op de lentezon. Zonnebanken mogen wettelijk niet meer dan 0,3 Watt/m2 aan ultraviolet (UV) licht uitzenden. In kracht is dat vergelijkbaar met het zonnetje aan de Spaanse kust. Toch is het veiliger om een zonnebankje te pakken dan een zonnebad. Zonnebanken geven namelijk een zorgvuldig gedoseerde, veilige hoeveelheid UVA- en UVB-stralen af.
UV-licht maakt ons bruin. Het bestaat voor 95 procent uit UVA-stralen. Die zorgen ervoor dat u bij een zonnebad al snel een kleurtje krijgt, maar dat is maar oppervlakkig en verdwijnt snel weer. UVA speelt een belangrijke rol bij het onstaan van huidkanker en het ontstaan van rimpels. In de lente en de zomer bevat zonlicht meer UVB-stralen. Die zorgen ervoor dat onze pigmentcellen melanine gaan produceren, wat voor diepe en blijvende bruining zorgt. Bent u na een zonnebad verbrand? Ook dat is te wijten aan de UVB-stralen.
Professionele bruiningslampen zenden zowel UVA als UVB uit. Vandaar dat het kleurtje langer houdt dan het bruin van gewone bruiningslampen of zonnekanonnen, die voornamelijk UVA uitstralen. Laat uw huid tussen twee beurten voldoende tijd (minimum 24 en liefst 48 uur) om de vertraagde pigmentatie van de UVB- stralen te laten uitwerken. Het bruin van een zonnebank helpt tegen verbranding in de zon, omdat de huid door de UVB- stralen dikker is geworden. Dat is het natuurlijke beschermingsmechanisme tegen verbranding. Toch kan het aan te raden zijn zonnecosmetica te gebruiken.
Speciaal voor de zonnebank zijn er producten ontwikkeld die de huid wel hydrateren (een droge huid bruint slechter), maar die geen beschermingsfactor bevatten. Littekens zijn heel gevoelig voor verbranding omdat het jonge huid is, net als die van een kind, die weinig of geen pigment bevat. Bescherm ze daarom ook op de zonnebank met een anti-zonnebrandmiddel van SPF 18 of 20.
Heeft u kort geleden een tatoeage laten zetten? Let dan op eventuele allergische reacties (met name bij rode en groene kleuren) op het zonlicht. Ook hier kunt u voor de zekerheid een anti-zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor gebruiken voor u onder de zonnebank gaat.
Draag in ieder geval altijd zo’n speciaal brilletje onder de zonnebank; UV-stralen die het oog binnendringen, kunnen op het netvlies schade aanrichten en zo kan na verloop van jaren grijze staar ontstaan. Kijk om dezelfde reden nooit in brandende UV-lampen.
Ga geregeld verliggen op de zonnebank, om witte plekken te voorkomen. Die kunnen ontstaan op punten als het stuitje, de billen en de schouderbladen, waar het bloed door de druk minder goed kan stromen. Toevoer van zuurstof is namelijk van belang voor het bruiningsproces in de huid.
Hou bij het zonnen rekening met uw huidtype. We onderscheiden grofweg vier huidtypen. Type 1 is het gevoeligst: deze mensen worden niet bruin, maar verbranden gelijk. Hun huid is zeer licht, vaak hebben ze sproeten, rood of lichtblond haar en lichte (blauwe) ogen. Voor dit type is het beste advies: blijf uit de zon en van de zonnebank.
De zonnebank is volgens een Europese richtlijn ook verboden voor mensen onder de achttien jaar. De ‘niet-onder-de- achttien-regel’ is bedoeld om huidkanker te voorkomen. Tot het achttiende levensjaar is de kans op verbranding groter en wie verbrandt, vergroot de kans dat hij op latere leeftijd huidkanker ontwikkelt. Dat geldt voor het gebruik van de zonnebank, maar natuurlijk ook voor een gewoon zonnebad
« Vorige
|